Professur für Lebensmittelchemie und -biotechnologie
Präsidium der Justus-Liebig-Universität Gießen » Fachbereiche » Fachbereich 08 - Biologie und Chemie » Dekanat Fachbereich 08 - Biologie und Chemie » Fachgebiet Chemie » Institut für Lebensmittelchemie
Type of organisation: Professorship
Projects
- ADAPT - Anpassung an Dürre: Der Oberflächen-Boden-Grundwasser-Puffer unter Klimastress
01/01/2026 - 31/12/2029
Hessian Ministry of Higher Education, Research, Science and the Arts (HMWK) - MiKI TP D - Metabolic analysis and innovative AI-based process control for the resource-efficient bio-production of novelfood products
01/04/2025 - 30/09/2028
Federal Office for Food and Agriculture (BLE) - HyMycoMeat, TP D - Hybride Mykoprotein-Fleischprodukte für eine nachhaltige und gesunde Ernährung
01/06/2024 - 31/05/2027
Federal Ministry of Food and Agriculture (BMLEH, BMEL) - LacOat4Fungi TP B - Innovationsraum: NewFoodSystems - LacOat4Fungi – Umsetzungsphase, TP B
01/11/2023 - 31/12/2025
Federal Ministry of Research, Technology and Space, former: Federal Ministry of Education and Research (BMFTR, BMBF) - NewFoodSystems: Grassessentials - Biotechnologische Gewinnung natürlicher Aromen aus Gräsern / kommunalem Grünschnitt
01/09/2023 - 31/12/2025
Federal Ministry of Research, Technology and Space, former: Federal Ministry of Education and Research (BMFTR, BMBF)
Publications
- Vorkommen und Verhalten von Tierarzneimitteln in der Umwelt (2004)
Hamscher, Gerd; Pawelzick Heike, T; Nau, Heinz - A Labeling study to elucidate the biosynthesis of 4-(4-hydroxyphenyl)-butan-2-one (raspberry ketone) by Nidula niveo-tomentosa (2003)
Zorn, H; Fischer-Zorn, M; Berger, RG - Antibiotics in dust originating from a pig-fattening farm: a new source of health hazard for farmers? (2003)
Hamscher, G; Pawelzick, HT; Sczesny, S; et al. - A peroxidase from Lepista irina cleaves beta,beta-carotene to flavor compounds (2003)
Zorn, H; Langhoff, S; Scheibner, M; et al. - Cleavage of beta,beta-carotene to flavor compounds by fungi (2003)
Zorn, H; Langhoff, S; Scheibner, M; et al.





