Professur für Ernährung des Menschen
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Type of organisation: Professorship
Projects
- Nährwertprofil und Verarbeitungsgrad von Weinen auf dem deutschen Lebensmittelmarkt
01/05/2025 - 31/10/2025
University of Giessen (JLU) - Neue Ernährungsfaktoren in der Pathogenese des Diabetes mellitus Typ 2 - Prospektive Untersuchung der UK Biobank-kohorte
15/04/2021 - 14/04/2023
Deutsche Diabetes Stiftung (DDS) - SFB 1052 TP C06 - Mechanismen der Adipositas - Teilprojekt: Adipokine als Modulatoren der kardiovaskulären Funktion
01/01/2013
German Research Foundation (DFG) - KFO 152 TP - Atherobesity: Fett und Gefäß - Teilprojekt: Fettzellen als pathogenetischer Faktor der endothelialen Dysfunktion bei Adipositas und Diabetes mellitus
01/01/2006 - 31/12/2010
German Research Foundation (DFG) - Fettzellen als pathogenetischer Faktor der endothelialen Dysfunktion bei Adipositas und Diabetes mellitus
01/01/2004 - 31/12/2007
German Research Foundation (DFG)
Publications
- Association of alcohol types, coffee and tea intake with mortality: prospective cohort study of UK Biobank participants (2023)
Schaefer, Sylva M.; Kaiser, Anna; Behrendt, Inken; et al. - Association of all-cause mortality with sugar intake from different sources in the prospective cohort of UK Biobank participants (2023)
Kaiser, Anna; Schaefer, Sylva M.; Behrendt, Inken; et al. - Association of sugar intake from different sources with incident depression in the prospective cohort of UK Biobank participants (2023)
Kaiser, Anna; Schaefer, Sylva M.; Behrendt, Inken; et al. - Flavour, emulsifiers and colour are the most frequent markers to detect food ultra-processing in a UK food market analysis (2023)
Neumann, Nathalie Judith; Eichner, Gerrit; Fasshauer, Mathias - Ultra-processing markers are more prevalent in plant-based meat products as compared to their meat-based counterparts in a German food market analysis (2023)
Metz, Kemja-Maria; Neumann, Nathalie Judith; Fasshauer, Mathias - Added flavors: potential contributors to body weight gain and obesity? (2022)
Neumann, Nathalie Judith; Fasshauer, Mathias - Association of Alcohol Types, Coffee, and Tea Intake with Risk of Dementia: Prospective Cohort Study of UK Biobank Participants (2022)
Schaefer, Sylva Mareike; Kaiser, Anna; Behrendt, Inken; et al. - Influence of Plasma-Isolated Anthocyanins and Their Metabolites on Cancer Cell Migration (HT-29 and Caco-2) In Vitro: Results of the ATTACH Study (2022)
Behrendt, Inken; Röder, Isabella; Will, Frank; et al. - Circulating cell adhesion molecules in metabolically healthy obesity (2021)
Mulhem, Arij; Moulla, Yusef; Klöting, Nora; et al. - Gluten Intake and All-Cause and Cause-Specific Mortality: Prospective Findings from the UK Biobank (2021)
Behrendt, Inken; Fasshauer, Mathias; Eichner, Gerrit