Uni.-Prof. Dr. Holger Zorn
| ORCID: https://orcid.org/0000-0002-8383-8196 Researcher ID: I-5650-2012 |
Projects as principal investigator
- MiKI TP D - Metabolic analysis and innovative AI-based process control for the resource-efficient bio-production of novelfood products
01/04/2025 - 30/09/2028
Federal Office for Food and Agriculture (BLE) - HyMycoMeat, TP D - Hybride Mykoprotein-Fleischprodukte für eine nachhaltige und gesunde Ernährung
01/06/2024 - 31/05/2027
Federal Ministry of Food and Agriculture (BMLEH, BMEL) - LacOat4Fungi TP B - Innovationsraum: NewFoodSystems - LacOat4Fungi – Umsetzungsphase, TP B
01/11/2023 - 31/12/2025
Federal Ministry of Research, Technology and Space, former: Federal Ministry of Education and Research (BMFTR, BMBF) - NewFoodSystems: Grassessentials - Biotechnologische Gewinnung natürlicher Aromen aus Gräsern / kommunalem Grünschnitt
01/09/2023 - 31/12/2025
Federal Ministry of Research, Technology and Space, former: Federal Ministry of Education and Research (BMFTR, BMBF) - Vergleichende Charakterisierung und toxikologische Evaluierung submers und emers kultivierter Speisepilzmycelien versus korrespondierender Fruchtkörper als nachhaltig produzierte Lebensmittel der Zukunft
01/02/2023 - 31/01/2026
Steinbeis Foundation ()
Projects as co-investigator or project member
- Quantifizierung der Methanquellen und Senken im System Pflanze-Boden
01/06/2015 - 31/05/2017
German Research Foundation (DFG)
- Himbeerketon - Biotechnologische Wege zu einem Schlüsselaromastoff (2006)
- LebensmittelchemieAdvances in Food Sciences
Journal article
Krings, U; Zorn, H; Berger, RG
Contribution in an anthology- In vitro DNA-protective activity of roasted wheat germ and fractions thereof (2006)Biotechnology Solutions to Flavour Production (2005)
- Food ChemistryLebensmittelchemie
Journal article - Lebensmittelhygiene und -toxikologie (2006)2005)
Zorn, H; Fischer-Zorn, M
Contribution in an anthology - Natürliches Himbeerketon aus Nidula niveo-tomentosa (2006)
- Lebensmittelchemie
Journal article - Volatile compounds of the wild mushroom Lentinus lepideus grown on chestnut trees (2006)2005)
Journal article - An extracellular carboxylesterase from the basidiomycete Pleurotus sapidus hydrolyses xanthophyll esters (2005)2005)
- Biological Chemistry
Journal article
Berger, RG; Kirngs, U; Zorn, H
Contribution in an anthology- Characteristic volatiles from young and aged fruiting of wild Polyporus sulfureus (Bull.: Fr.) fr.
- Journal of Agricultural and Food Chemistry
Journal article - Charakterisierung bioaktiver Verbindungen aus gerösteten Weizenkeimen (2005)
- Lebensmittelchemie
Journal article - Der Supermarkt als Apotheke: gesunder Genuss (2005)
Lang, C; Zorn, H
Contribution in an anthology - Flüchtige Sekundärmetabolite aus Fruchtkörpern von Fistulina hepatica
- Lebensmittelchemie
Journal article - Foam fractionation of Exo-lipases from a growing fungus (Pleurotus sapidus) (
- Lipids
Journal article - Gewinnung extrazellulärer Pilzenzyme durch präparative Zerschäumung (2005)
- Lebensmittelchemie
Journal article - Isolierung aktiver Enzyme mittels präparativer Zerschäumung (2005)






